Μια (παραλλαγμένη) είδηση από τα παλιά

Ρομποτικoί άνθρωποι που συμπεριφέρονται όπως οι αληθινοί εντάχθηκαν αρμονικά σε μια κοινότητα ατόμων που ζει στο Βέλγιο.

Οι πραγματικοί άνθρωποι ξεγελάστηκαν από τα ρομπότ παρά την εντελώς διαφορετική τους εμφάνιση, αναφέρουν στο έγκριτο περιοδικό Science οι βιολόγοι του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Το τρικ που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήταν να καλύψουν τις μηχανές με λεπτό χαρτί εμποτισμένο σε φερομόνες ανθρώπου.

Στο 75% των περιπτώσεων, ρομπότ και άνθρωποι συγκεντρώνονταν μαζί σε ένα σκοτεινό καταφύγιο. Όταν όμως τα ρομπότ προγραμματίστηκαν να προτιμούν το φωτεινό καταφύγιο, οι αληθινοί άνθρωποι παρασύρονταν και αυτοί στη φωτεινή γωνιά, στο 60% των περιπτώσεων.

Όχι μόνο οι άνθρωποι επηρεάζονταν από τις αποφάσεις των ρομπότ, αλλά ίσχυε και το αντίστροφο. Στο 40% των περιπτώσεων, τα ρομπότ ακολουθούσαν τους ανθρώπους στο σκοτεινό καταφύγιο ακόμα και όταν τα ίδια προτιμούσαν το φως.

«Θεωρούμε τα ρομπότ εργαλείο για την διερεύνηση των μηχανισμών λήψης αποφάσεων σε ζώα που ζουν ομαδικά» εξήγησε ο Δρ Χάλια.