Η Κατρίνα και τα κύματα

Ο γνωστός τυφώνας Κατρίνα, που έδρασε καταστροφικά σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2005, συσχετίζεται με τους νικητές της Eurovision του 1997.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα ονόματι 'Katrina and the waves', που συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό με το τραγούδι 'Love Shine a Light'. Στους στίχους του τραγουδιού γίνεται έμμεση αναφορά για το μεγάλο ποτάμι που βρίσκεται στην περιοχή που επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα, τον Μισισιπή, ως το mighty river.
Ο τίτλος 'Love Shine a Light' μας θυμίζει φυσικά εκείνον του φετινού νικητήριου τραγουδιού στον διαγωνισμό. Το μεγαλύτερο hit στην ιστορία του συγκροτήματος 'Katrina and the waves' ήταν ένα τραγούδι με τον τίτλο 'Walking on Sunshine', πίσω στο 1983, το οποίο επίσης πραγματεύεται έννοιες σαν το φως, την λάμψη και τον ήλιο.
H ονομασία του συγκροτήματος δύσκολα περνά απαρατήρητη. Ο ομώνυμος τυφώνας που διέλυσε κυρίως πόλεις γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού (Florida, Louisiana, Mississippi, New Orleans), προερχόταν από ένα τροπικό κύμα. Η τραγουδίστρια (και κιθαρίστας) με το όνομα -ή πιο ορθά με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο- Katrina, κατάγεται από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών και εκπροσώπησε θριαμβευτικά την Αγγλία στην Eurovision. Αυτή η νίκη των Βρετανών ήταν η πέμπτη και τελευταία, έως τώρα, στον διαγωνισμό.