Λείπει από λίπη

Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν πως υπάρχει ένα μέρος του ανθρωπίνου σώματος που ίσως να μικραίνει με γεωμετρική πρόοδο, όταν κάποιος τρέφεται με μεγάλες ποσότητες από 'fast food'.

Δυστυχώς, το μέρος αυτό είναι ο εγκέφαλος.


Μια νέα μελέτη λοιπόν, επισημαίνει ότι όσοι άνθρωποι συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους κορεσμένα λίπη, πιθανότατα θα βιώσουν μια μη σταδιακή και μη φυσιολογική σμίκρυνση του εγκεφάλου τους, χωρίς πολλές φορές, να το αντιληφθούν. Αντιθέτως, διαπιστώνεται πως όσοι ενήλικες ακολουθούν μια διατροφή η οποία περιέχει σε συχνή βάση τις βιταμίνες B, C, D και E, παρουσιάζουν μεγαλύτερο εγκεφαλικό ιστό από τον συνηθισμένο!


Στην συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Υγείας κι Επιστήμης του Oregon, έλαβαν μέρος 104 απολύτως υγιή άτομα.

Παρατηρήθηκε πως όσοι εξ αυτών συνήθιζαν να καταναλώνουν προϊόντα 'fast food', είχαν μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου, ασθενέστερη μνήμη, αξιοσημείωτα περιορισμένη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, και μικρότερη ταχύτητα σκέψης, σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που σχετίζεται άμεσα με τη γνωστή νόσο 'Αλτσχάιμερ'. Γι'αυτό μάλιστα, αποφασιστήκε εξ αρχής πως οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Τα αποτέλεσματα ήταν όμως άκρως ενδιαφέροντα για όλους.


Αξίζει να αναφερθεί πως τα λιπαρά οξέα, ως γνωστόν, αυξάνουν τις φλεγμονές, σκληραίνουν τις αρτηρίες και μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν πια αποδείξεις για τη ζημιά των κορεσμένων -trans- λιπαρών στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού εκείνα έχουν την δυνατότητα να αντικαθιστούν τα "καλά" λιπαρά στις μεμβράνες ορισμένων κυττάρων, με αποτέλεσμα να αλλάζουν άμεσα τη δομή τους. Αυτό έχει αρκετές αρνητικές, για την υγεία, επιπτώσεις.

Κάποια "κακά" λιπαρά περιέχονται συχνά σε τηγανιτά τρόφιμα, ιδιαίτερα στη γνωστή γκάμα των 'fast food', αλλά και σε γαλακτομικά προϊόντα, στο κρέας του μοσχαριού και του αρνιού, σε διάφορα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μέχρι και σε ορισμένα είδη ζυμαρικών.
Επιπρόσθετα, οι ειδικοί τονίζουν ότι κατεψυγμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα που αναγράφουν οτιδήποτε παρεμφερές με τον όρο 'υδρογονωμένα έλαια', είναι προτιμότερο να αποφεύγονται.


Τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που ανέφερα, υπάρχουν σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29 του Δεκέμβρη, στην ιστοσελίδα vancouversun.com